Belangrijke evolutie op til in de vastgoedsector: onroerende verhuur weldra mogelijk met btw?

VAT-ADVICE.EU is uw partner voor alle btw gerelateerde materies
Een paar weken geleden, eind juli, kondigde de regering een reeks lang verwachte maatregelen aan, waaronder een grondige wijziging van de vennootschapsbelasting.  
In de media kwamen de belangrijkste punten uitvoerig aan bod.
Wat minder in de schijnwerpers stond, was het voornemen van de regering om een een optioneel regime voor de btw-belaste verhuur van onroerende goederen uit te werken.

In Nederland is zo'n stelsel al in voege.  De Nederlanders koppelen aan het gebruik van het regime een aantal specifieke voorwaarden.  Of en in welke mate de federale regering aan een copy/paste van deze regeling denkt, daar is het nog te vroeg voor.  De Nederlandse regeling vraagt een beroepsmatig gebruik van de huurder, waarbij het onroerend goed gebruikt wordt voor btw-belastingplichtige activiteiten ten belope van meer dan 90%.  Een expliciete vermelding in het huurcontract en bepaalde meldingsvoorwaarden bij de fiscus horen ook tot de regeling.
Wat het voor ons gaat worden, dat zal het komende najaar allicht duidelijk worden...

Het spreekt voor zich dat dergelijke invoering een belangrijke impact zal hebben op fiscaal advies omtrent vastgoed en btw-activiteiten.  De regering denkt alvast hiermee ons land competitiever te kunnen maken.
Als er meer nieuws is komen we hier op terug.

Heeft u vragen? Stel ze gerust aan Stef Govaert.

  +32 (0)2/569 38 38