Kwartaalaangevers en hun btw betalingen

VAT-ADVICE.EU is uw partner voor alle btw gerelateerde materies
Voorschotten btw voor kwartaalaangevers niet langer verplicht! Op 23 februari verscheen in het Staatsblad het Koninklijk Besluit waarmee de kwartaalvoorschotten geschrapt werden. 

Sinds mensenheugenis betaalde elke zelfstandige elke maand een bedrag aan de btw.  In de eerste 2 maanden van een kwartaal werden er voorschotten gevraagd ten belope van 1/3 van het vak 71 van de aangifte van vorig kwartaal.  Voor 20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari werd er dan een verrekening gemaakt en betaalde men het saldo van de verschuldigde btw.

Als men dat niet deed dan kreeg men interesten aangerekend.  En dat kon toch wel aardig oplopen.

Zijn we daar nu heel gelukkig mee? 

Voor wie geen liquiditeitszorgen heeft, brengt dit gegeven een belangrijke administratieve vereenvoudiging.  Wij vrezen echter dat er heel wat zelfstandigen na een volledig kwartaal misschien wel zullen opkijken van het gecumuleerde bedrag dat er dan te betalen valt…

Als men die som dan niet kan betalen, dan zal er vrij snel een bijzondere rekening-courant worden opgemaakt, waarbij er automatisch en zonder enig verweer van de belastingplichtige, zo maar even 15% vermeerdering wordt toegepast… 

Daarom raden wij de klanten toch nog aan om vrijwillig voorschotten te voldoen.   Onze kwartaalafrekening die u per mail ontvangt zal ook in die zin opgesteld worden.   Zo kan u in het kader van een gezonde financiële planning toch nog voorschotten voldoen. 

Het wordt dan wel nog belangrijker dat u goed aangeeft aan ons, welke bedragen u heeft betaald!

Toch nog een verplicht voorschot op het einde van het jaar

De kwartaalaangevers zullen nu ook onder de nieuwe regeling, zoals dit ook het geval is voor de maandaangevers, een ‘decembervoorschot’ moeten betalen. Dit is een voorschot op de btw die verschuldigd is over de handelingen van het vierde kwartaal van dat jaar.  Dit is dus verplicht en het niet betalen lokt aldus opnieuw interesten uit.

Als algemene regel is het ‘decembervoorschot’ gelijk aan de werkelijk verschuldigde btw  over de handelingen van 1 oktober t.e.m. 20 december.    Let op: u zal dat desgevallend aan de administratie moeten kunnen bewijzen!

We nemen dit voorschot op in rooster 91 van de periodieke aangifte.

Wanneer de btw-belastingplichtige het bedrag van dit voorschot niet opneemt in de btw-aangifte van het vierde kwartaal, dan is het bedrag van het voorschot gelijk aan de verschuldigde btw over de handelingen van het derde kwartaal van het lopende kalenderjaar.   

Het voorschot moet uiterlijk 24 december worden betaald van het lopende kalenderjaar, rekening houdend met een eventueel creditsaldo op de rekening-courant.

We bekijken samen met u wat voor uw dossier de beste strategie is.

Heeft u vragen? Stel ze gerust aan Stef Govaert.

  +32 (0)2/569 38 38