Nieuwe btw-regels voor e-commerce en verkopen op afstand vanaf 1 juli 2021!

VAT-ADVICE.EU is uw partner voor alle btw gerelateerde materies

Er was gepland dat de regeling in voege ging gaan vanaf 1 januari 2021, maar dat heeft dus wat vertraging opgelopen. 
Het betreft een vereenvoudiging van de btw-heffing bij internetverkopen van diensten én goederen aan consumenten: particuliere eindverbruikers dus.
In de nieuwe regeling zal een zwaardere verantwoordelijkheid worden gelegd bij de de platformen die betrokken zijn bij zo'n verkoop, dat zijn de Bol.coms van deze wereld.   De nieuwe regels zorgen er voor dat de btw wordt geheven in de lidstaat van bestemming.  De bedrijven van verschillende landen, zowel in als uit de EU zullen met gelijke wapens kunnen strijden.   
 Voor de handel van buiten de EU zal de heffing des te meer een verantwoordelijkheid zijn van de betrokken verkoopplatformen. 

Het uitstel is er gekomen doordat verschillende lidstaten aangaven dat het onmogelijk werd om tegen het einde va nhet jaar alle IT-systemen en procedures aan te passen aan de nieuwe wetgeving.  

 Deze nieuwe richtlijnen voeren onder meer voor kleine e-commerce ondernemers een nieuwe omzetdrempel van 10.000 euro per jaar in. Inzien zij deze drempel niet overschrijden en slechts in één EU-lidstaat gevestigd zijn, zullen zij de btw in rekening moeten brengen van de EU-lidstaat waar het transport van de goederen begint. Ze schaffen ook de btw-vrijstelling bij invoer af voor kleine zendingen die van buiten de EU komen en waarvan de waarde minder dan 22 euro bedraagt. Ze voeren de One Stop Shop (OSS)-regeling in (mini-éénloketsysteem (MOSS)).  Dat was tot op heden ook al in voege voor IC-diensten aan particulieren. 

En ze zorgen ervoor dat de ondernemer vanaf de eerste afstandsverkoop btw verschuldigd zal zijn in de EU-lidstaat waar het transport eindigt (de bestaande omzetdrempels worden afgeschaft).

Het uitstel is zeer welgekomen om zich als e-commerce bedrijfje aan te passen, aan de nieuwe regels. 
Vandaag de dag was het voor hele kleine ondernemingen nog best wel een handige regeling, maar eenmaal men bepaalde volumes overschreed dan moest men zich gaan registreren in dat ander land.  Zo hebben e-commerce bedrijven vaak meerdere btw-nummers en meerdere btw-aangiften over verschillende landen.   Dat zal nu niet meer nodig zijn.

Heeft u vragen? Stel ze gerust aan Stef Govaert.

  +32 (0)2/569 38 38